Kiehtovan karu Levon keidas

Tarja Pukkio

Johanna Ijäs


Kallioisella paikalla meren äärellä Porkkalassa sijaitsee harmonisesti ympäristöönsä sulautuva vapaa-ajan asunto. Luonnon läheisyyden haluttiin jatkuvan myös sisätiloissa, jolloin asukkaat tiesivät voivansa luottaa vanhaan ystäväänsä, Tarja Pukkioon.

Lue koko juttu
Kiehtovan karu Levon keidas

Kiehtovan karu Levon keidas

Jo 16 vuotta sitten yhteinen arkkitehtituttava saattoi yhteen tämän levollisen kalliomajapaikan asukkaat ja Tarja Pukkion. He olivat ehtineet tehdä yhteistyötä vuosien varrella monessa kohteessa ja useimmiten keittiöiden tai kylpyhuoneiden parissa, kuten pääosin tälläkin kertaa. Nyt asukkailla oli haaveissa erityinen paikka rauhoittumista varten, ja Pukkion ammattitaitoa ja näkemystä käytettiin avuksi sisustuksen oikean tunnelman löytymisessä. L-kirjaimen mallinen, 150-neliöinen vapaa-ajan asunto oli jo pystyssä, ja huonejako tehty suunnittelijan astuessa mukaan kuvaan, mutta sisustus oli vielä vailla muotoaan. Talon arkkitehdin näkemystä kevyesti japanilaisvaikutteisesta, puhtaasta ja hieman karusta paikasta haluttiin jatkaa sisällä. Suunnitelmaa työstettiin huolella noin vuoden ajan eikä haluttu hätiköidä, jotta paikasta saataisiin ajaton ja toimiva hamaan tulevaisuuteen saakka. Värimaailma haettiin luontevasti ympäröivästä maisemasta, ja kalusteissa luotettiin selkeisiin linjoihin.

Kaunista karheutta
Rauhoittavaa tunnelmaa asuntoon lähdettiin etsimään muun muassa pitkien keskusteluiden ja sisustuslehtien avulla, joita asukas suunnittelijan mukaan kantoi selkä vääränä hänen nähtäväkseen. Vuosien aikana ystävystyneen ja ennenkin yhdessä työskennelleen kaksikon välille oli ehtinyt kehittyä palkitseva vuorovaikutus, jossa toinen aloittaa lauseen ja toinen voi jatkaa tietäen, että molempien mielessä on sama ajatus. Ajatus sisustuksesta alkoi hahmottua; siitä saisi välittyä tietynlainen rouheus, mutta vaikutelman täytyi pysyä rauhallisena. Massiivipuu oli itsestään selvä valinta yhdeksi materiaaleista, ja sitä käytettiin monipuolisesti esimerkiksi lattia- ja kattopinnoissa sekä kiintokalusteissa. Väriteemaan istuivat parhaiten kiven ja kelopuun harmaat sävyt ja pehmeä valkoinen. Puiden syyt saivat paljastua sievästi kuultovahatuilta pinnoilta, ja karheat metalli ja rottinki antoivat kokonaisuudelle sopivasti luonnetta ja viimeistellyn ilmeen.

Sisustajan sielunmaisema
Karulla kalliolla sopivasti metsän suojassa seisoo nyt talo, jonka rauhoittavaa vaikutusta ei voi kiistää. Seinät ovat melkein kuin yhtä suurta ikkunaa, jolloin luonto tuntuu ulottuvan sisälle asti. Kun on päässyt ihastelemasta ja tunnustelemasta yksityiskohtia ja materiaaleja sisällä, katse vaeltaa levollisena avoimelle merelle. Myös Pukkiolle kohteen suunnittelu oli vahva elämys.
– Olin niin pitkän aikaa paneutunut projektiin, että kun viimein pääsin valmiiseen paikkaan, tuntui kuin olisin tullut kotiin, suunnittelija kuvailee tuntemuksiaan. Asukkaat saavat jatkossa tulla rentoutumaan ainutlaatuiseen paikkaan, jossa luonto, arkkitehtuuri ja muotoilu kohtaavat kauniilla tavalla. Talon omistajat eivät kai voi olla muuta kuin tyytyväisiä, jos suunnittelija on omien sanojensa mukaan antanut paikalle palan sielustaan.

Sulje
 

Talon pihaa on maisemoitu suurilla määrillä kunttaa, joka irrotettiin ja pakattiin varpuineen kaikkineen muualla ja kuljetettiin ikimuistoisen haasteellisissa meriolosuhteissa paikalle proomulla.

Seinäpanelointi on toteutettu hauskasti eri levyisillä laudoilla, mikä antaa koko tilalle persoonallisen rytmin. Keittiön kaapistot ovat väriltään lempeän valkoiset, ja saarekkeen vahauksen lilanharmaa sävy poimittiin luonnon kelopuista.

 
TALON ARKKITEHDIN NÄKEMYSTÄ KEVYESTI JAPANILAISVAIKUTTEISESTA, PUHTAASTA JA HIEMAN KARUSTA PAIKASTA HALUTTIIN JATKAA SISÄLLÄ.
 

Koko juttu luettavissa Kauniit kodit -lehdestä 7 / 2012.