Auran arvokas

Tomi Kouvola

Eveliina Leinonen


Nuori pariskunta löysi itselleen muutama vuosi sitten luksuskodin Turun parhaalta paikalta, Puolalanpuiston ylellisestä ympäristöstä. Mittavaan remonttiin kutsuttiin apuun turkulainen sisustussuunnittelija Tomi Kouvola, jonka käsiin kodin sisustus luotettiin täysin. Valmiina oli vain valkoinen Barcelona-tuoli ja toive täydellisestä kodista. Lopputulos on huikea taidonnäyte modernia linjakkuutta talon arvokkaasta hengestä tuumaakaan tinkimättä.

Lue koko juttu
Auran arvokas

Auran arvokas

Taidemuseon mäeltä avautuu huima näkymä. Katse kiirii alas kauppatorille ja samaa vauhtia ylös, jyrkkään Kaskenmäkeen. Jylhä museorakennus seisoo ylhäisessä ylellisyydessään, omassa vankkumattomassa rauhassaan keskustan hälinän yläpuolella. Taidemuseon kivilinnan kainalossa, Aurakadun korkeimmalla kohdalla vaaleanpunainen yli satavuotias jugend-talo paistattelee kevätpäivää. Sieltä kiviseinien rauhasta Jenni ja Mika löysivät neljä vuotta sitten itselleen elämänsä kodin. Arvokoti kutsuu tulijan sisälle pehmeän lämpimästi, mutta elegantin hienostuneesti. Reilusti yli kolmemetrinen huonekorkeus antaa tilaa hengittää, ja kaikkialla huokuu laadukas ylellisyys. Tunnelma soljuu tilasta toiseen koko ajan rauhallisena, mutta kekseliäänä. Kokonaisuuden hallitusta otteesta vastaa turkulaisen sisustusliike Sisustuksen Koodin omistaja, sisustussuunnittelija Tomi Kouvola. Tomi mainitsee intohimokseen vanhat, upeat talot. Jo ajatuksena Puolalanpuiston uniikki kohde olikin hänelle hyvin mieluinen, ja hän lähti projektiin mukaan empimättä. Hengestä tinkimättä Tomin mukaan sisustuksen ehdoton lähtökohta oli vanhan talon hengen säilyttäminen ja sen kunnioittaminen. Sen ehdoilla ympärille koottiin asukkaiden toivomaa moderniutta ja linjakkuutta. Asukkaat olivat samoilla linjoilla, mutta antoivat Tomille tiukat ohjeet ”mummolamaisuuden” välttämiseksi.
– Modernit elementit eivät poissulje vanhan arvokkuuden säilyttämistä. Päinvastoin esimerkiksi supermoderni keittiö näyttää lopputuloksessa valtavan hienolta ja jopa korostaa arvokodin tunnelmaa, Tomi sanoo. Uuden ja vanhan yhdistämisen mieluisuus on yllättänyt asukkaat heidän omien sanojensa mukaan täysin. Tomi sanookin, että silloin kun koti alkaa tuntua omalta, sen aluksi vierailta tuntuneet elementit voivat hyvinkin muuttaa asukkaiden omaa makua. Kun sisustus vastaa talon tunnelmaa, se sopii tilaan luonnostaan. Värimaailmaa säätelivät pitkälti upeat kaakeliuunit. Niiden sävyihin Tomi etsi ensin talon aikakauteen sopivat tapetit, ja sitten vasta muut värit. Ornamenttikuvioisen tapetin näytteet hirvittivät asukkaita aluksi, mutta luottamus Tomin ammattitaitoon ja näkemykseen oli luja. Tomin mukaan asiakkaat usein pelkäävät turhaankin pienen materiaalinäytteen liian rajulta näyttävää kuosia. Useimmiten poikkeavat yksityiskohdat ovat kuitenkin vain pieni, mutta hyvin tärkeä osa kokonaisuutta. Sisustuksen on sykähdytettävä Unelmakotiin toivottiin ehdottomasti vain muutamia asioita, kuten kotiteatteri ja suuri vaatehuone. Muuten Tomi sai miltei vapaat kädet sisustustyöhön. Remontin alkaessa tilojen käyttö oli muotoutunut jo valmiiksi, eikä suuria muutoksia tarvinnut tehdä. Entisessä elämässään asunnossa on ollut erikseen palvelijan tilat, kuten vanhoissa taloissa usein on. Näistä pienemmistä tiloista muovattiin tähän kotiin keittiö ja kylpyhuoneosasto. Saunatilassa ja suihkunurkkauksessa on molemmissa oma ikkuna Taidemuseon suuntaan, mikä tuo tilaan todellista arjen luksusta. Vaikka tilaratkaisut esimerkiksi sokkeloisen keittiön ja saunaosaston osalta olivat haasteellisia, kompromisseja ei Tomin mukaan tehty missään. Kukkatapettien rinnalle mahtuivat niin kotiteatteri kuin ennalta hankittu Barcelona-tuolikin. Kaikki materiaalit ja esineet ovat laadukkaita, huolella valittuja ja aikaa kestäviä. Tomi kiittelee asukkaiden rohkeutta lähteä mukaan vierailtakin tuntuviin ideoihin. Hänen mukaansa sisustus on onnistunut silloin, kun silmä lepää minne vain katsookin. Ratkaisuihin ei saa kyllästyä, mikä ei kuitenkaan tarkoita tylsyyttä. Sisustuksen on aina sykähdytettävä, vielä vuosienkin päästä. Sykähdyttävän jäljen tämä koti vieraisiinsa ja asukkaisiinsa todella jättääkin.

Close
 

Kirkkaan sininen taulu inspiroi ja muistuttaa katsojasta riippuen Välimeren saaristoa tai vaikka avaruutta. Se löytyi muutaman muun taulun kanssa asukkaiden ystävien muuton yhteydessä. Tomi etsi taulun sävyyn sopivan kankaan suurille tyynyille.

 
Unelmakodin rakentamisessa ei pidä tehdä liikaa kompromisseja.
 

Koko juttu luettavissa lehdestä 5 / 2013.