Koti kuin taideteos

Raija Karhu

Kirsi Ahonen


Helsingin sydämessä, Riikinkukon korttelissa sijaitseva kaupunkiasunto oli ostohetkellä surkeassa kunnossa. Uusi omistaja halusi palauttaa huoneistoon sen rakennusaikojen, 1900-luvun alkuvuosien puhtaan jugend-tyylin. Avuksi pyydettiin sisustussuunnittelija Raija Karhu, jolla on vankka kokemus jugend-interiöörien sisustamisesta. Nyt huoneisto henkii niin aitoa jugendia, että on hyvin vaikea uskoa atmosfäärin olevan uustuotantoa.

Lue koko juttu
Koti kuin taideteos

Koti kuin taideteos

Sekä seinien upeat stucco-pinnat että kattoa kiertävät jugendille tyypillisesti kasviaiheiset boordit on maalannut Suomessa asuva, itävaltalaissyntyinen koristemaalari Gebhard Troyer. Raija valitsi koko asunnon väripaletin jugendin aikakauden värien joukosta siten, että myös näkymät huoneesta toiseen sointuvat kauniisti yhteen. Aikakaudelle tyypilliset tekstiilit ja valaisimet on hankittu Sisustus Nallen kautta. – Epookki-interiöörin luominen on tarkkaa, mutta palkitsevaa työtä, kertoo Raija Karhu. Kun kokonaisuus on saatu stemmaamaan, siinä on helppo elää ja asua, koska se on valmis – trendejä ja muotivirtauksia ei tarvitse seurata. Tilan viehätys syntyy pysyvyyden tunnelmasta. Kun arkkitehtuuri ja sisustus täydentävät toinen toistaan, tilaan ei tee mielikään kantaa krääsää hetken mielijohteesta. Se rauhoittaa. Jugendtunnelmaa täydentää huoneiston omistajan taidekokoelma, jota hän on kerännyt Taidemyynti Olli Hietalan avustuksella. Maalaukset on huomioitu sisustusta suunniteltaessa niin, että jokainen taideteos sopii omalle paikalleen niin väriensä kuin tunnelmansakin puolesta.

Kirjastossa aika pysähtyy
Koko seinän korkuiset Boknäs-kirjahyllyt luovat kirjastoon menneen maailman tunnelman. Sisustus Nallesta hankittujen verhokankaiden juuri oikeat sävyt löytyivät William Morrisin mallistosta. Myös messinkiset Prade-verhotangot sekä oviverhokoukut ovat Nallesta. Kirjaston seinältä on paikkansa löytänyt asukkaan taidekokoelman ensimmäinen hankinta, Antti Vuoren Kosinta.

Suloisia unia samettiverhon suojissa
Makuualkovi on erotettu kirjastosta ylellisellä, silkillä vuoritetulla samettiverholla. Alkovin koristemaalauksen riikinkukkoaihe saatiin korttelin nimestä. Tilan väritys ja pehmeästi hohtavat materiaalit luovat rauhoittavan, ajattoman tunnelman, joka kutsuu pysähtymään hetkeen ja nauttimaan sen rauhasta. Puolipaneelien halkeilleen maalipinnan Gebhard sai aikaan krakleerausmaalaustekniikalla. Lämpöpattereiden suojat jatkavat paneeleiden väritystä ja tyyliä saumattomasti.

Värien harmoniaa
Kaikki asunnon värit soinnutettiin yhteen niin, että ne jatkuvat harmonisesti tilasta toiseen. Raija löysi jugendin ajalle tyypilliset sävyt, joita asunnon ylelliset, aidot matot toistavat kauniisti. Aikakaudelle uskollisten ja toisiinsa sopivien värien ja sävyjen yhteensovittaminen olikin koko projektin haastavin, mutta myös palkitsevin osuus, kertoo Raija. Lukunurkan kruunaa Marraskuun ryhmään kuuluneen Mikko Carlstedtin tummanpuhuva maalaus.

Olohuone hehkuu jalokivisävyissä
Seinien stucco-tyylinen maalipinta on Gebhard Troyerin taidonnäyte. Olohuoneen keltainen seinä hehkuu kilpaa tummanpunaisen maton kanssa. Tumma sohva ja taideteokset luovat väreille tyylikkään kontrastin. Arvid Liljelundin maalauksen Kuvastimeen katsova nainen mallin huivin kukkakoriste ja sävyt toistuvat tyynynpäällisten kuosissa. Mikä yhteensattuma! Toisiinsa sopivat jugend-valaisimet ovat kaikki Sisustus Nallesta.

Rauhoittavaa vihreää
Keittiön kaapistot teetettiin mittatilaustyönä. Välitila maalattiin samalla vihreällä kuin keittiön muutkin seinät ja suojattiin lasilevyllä. Täälläkin käsinmaalattu oliivinoksaboordi kiertää katonrajaa täydentäen jugend-tunnelmaa.

Sulje
 
 
Lukunurkkauksen jalkalamppu vie
ajatukset vuosisadan vaihteen tunnelmiin.
 

Koko juttu luettavissa Kauniit kodit -lehdestä 6 / 2013.