Retro kohtaa modernit ratkaisut

Retro kohtaa modernit ratkaisut

Maarit Hiltunen

Elli Mäkilä


Rakennusalan projektinjohtotehtävissä työskentelevä helsinkiläispari sai kodin, jossa viihtyvät niin yövieraat kuin kaksi pientä lasta. Uudistukset sulautuivat pehmeästi arvokkaiden muistojen kainaloon.

Lue koko juttu
Retro kohtaa modernit ratkaisut

Retro kohtaa modernit ratkaisut

Paljon kotona työskentelevällä pariskunnalla oli selkeä tahtotila, kun Punavuoressa sijaitsevaa kerrostaloasuntoa remontoitiin vuonna 2006. Pinnat pariskunta toteutti itse, mutta varsinaiseen sisustukseen tarvittiin ammattimaisia ratkaisuja.
- Mieheni Ari tekee usein tutkimustyötä kotona, Heli Pennanen perustelee.
- Häntä ei hyvän keskittymiskyvyn ansiosta vaivaa arjen äänet, mutta oli selvää, että tilanjako tulisi olemaan työpisteen kannalta haastava. Ison tilan takaosa jäisi helposti pimeäksi, sillä siellä ei ole ikkunaa. Olohuone siis jatkui kulmatilaan, johon työpiste ja mahdollinen vierastila oli määrä saada. Pennaset alkoivat etsiä ratkaisua tilanjakajaksi ja samaan aikaan ajatus ammattilaisen palkkaamisesta sai tuulta purjeisiin.
- Tutustuimme sisustusarkkitehti Maarit Hiltuseen ja päätimme pyytää häntä toteuttamaan tilaratkaisut. Hänen kauttaan löytyneellä valoa hyvin suodattavalla lasiliukuseinällä oli merkittävä rooli tavoitteen onnistumisessa.

Vanhan ja uuden sitominen
Lapsiperheellä oli realistinen budjetti, jonka puitteissa piti toimia. Uudet elementit suunniteltiin jo olemassa olevien, tärkeiden ja toimivien kalusteiden kainaloon. Uusi ilme sitoo sisäänsä huomattavan paljon vanhoja kalusteita. - Myös vanha ja rakas Skannon nojatuoli säästettiin ja siihen laitettiin uusi, katseen vangitsevan oranssi verhoilu, Pennanen kiittelee. Hauskan retrotuolin kaveriksi löytyi Ikeasta vekkuli rahi. Sen sijaan vieressä avautuvaan työtilaan jätettiin vanha mutta hyvä työpöytä, jolle hankittiin uusi työtuoli seuralaiseksi. Tehokkuutta lisättiin niin ikään Hiltusen löytämällä säilytysratkaisulla. - Ruokailuryhmän halusimme ehdottomasti säästää, ja se sopii myös uuteen sisustukseen oikein hyvin, Pennanen kertoo. Makuuhuoneen kalusteet sen sijaan uusittiin: jykevän graafiset sänky ja kaappi löydettiin BoConceptilta.

Taide vaihtuva elementti
Suuret funkistalon ikkunat toimivat sisustusta rauhoittavina raameina ja seinien lukuisat taulut varastavat katsojan huomion. Pennasten taiteenharrastus muuttaa jatkuvasti muotoaan, sillä teokset vaihtuvat säännöllisesti. - Appeni on taiteen kerääjä, ja lainaamme häneltä erilaisia teoksia. Myös puolisoni vanhin tytär on taidekoulun käynyt ja hänen töitään on myös esillä. Sisustusta ei siis ole toteutettu taiteen ehdoilla, kuten monissa kodeissa tapana on. Skannon tv-tason yläpuolella on nytkin esillä neljä erilaista taulua, joista kaksi on vanhimman tyttären. Vieressä lepäävä, erkkeriin sijoitettu divaani kutsuu pysähtymään, pieneksi hetkeksi.

Sulje
 

Olohuoneen hurmuri on vanha Skannon nojatuoli, johon hankittiin iloisen oranssi verhoilu. Oman pilkkeen silmäkulmaan tuo Ikeasta löydetty rahi. Myös matto oli osa uuttaa sisustusta.

 
SUURET FUNKISTALON IKKUNAT TOIMIVAT SISUSTUSTA RAUHOITTAVINA RAAMEINA JA SEINIEN LUKUISAT TAULUT VARASTAVAT KATSOJAN HUOMION.
 
 
Lapsiperheellä oli realistinen budjetti, jonka puitteissa piti toimia. Uudet elementit suunniteltiin jo olemassa olevien, tärkeiden ja toimivien kalusteiden kainaloon.
 

Koko juttu luettavissa Kauniit kodit -lehdestä 2-3 / 2010.