Kolme kerrosta, kolme tyylimaailmaa

Kolme kerrosta, kolme tyylimaailmaa

Heidi Ekholm-Talas

anitta Kiviranta


Yrittäjäpariskunta Heidi Ekholm-Talaksen ja Jonni Talaksen upea kolmikerroksinen unelmakoti on niin häpeilemätön ja pieteetillä toteutettu luksusasunto, että sellaiseen törmää Suomen olossa vain harvoin. Heidi ja Jonni ovat luoneet kotinsa eri kerroksiin ja tiloihin erilaisia tunnelmia, jotka vastaavat kunkin tilan käyttötarkoitusta. Yhdessä eri tiloihin luodut tyylimaailmat kertovat tarinaa Heidin ja Jonnin elämästä ja oniulotteisista persoonista.

Lue koko juttu
Tyttömäisen raikas tilaihme

Kolme kerrosta, kolme tyylimaailmaa

Loistelias olohuone kylpee valtavan ikkunaseinän läpi siivilöityvässä talvivalossa. Olohuoneen tunnelma on muutenkin avaruudellinen, sillä huonekorkeutta on kahden kerroksen verran. Kakkoskerros kaartuu olohuoneen yläpuolelle avonaisena aulatilana, jolta on kulku yrittäjäpariskunta Heidi Ekholm-Talaksen ja Jonni Talaksen makuuhuoneeseen, Miko-vauvan lastenhuoneeseen sekä työhuoneeseen. Tyyliltään elegantisti lumista vaaleutta, mustaa puuta, kristallin kimmellystä ja hopean hohtoa yhdistelevässä keskikerroksessa sijaitsevat olohuoneen lisäksi ruokailutila, keittiö, takkahuone ja pieni kylpyhuone. Takkanurkkaus, oleskelutila, ruokailuryhmä ja baaripöytämäisellä saarekkeella omaksi tilakseen erotettu ylellinen keittiö muodostavat seinättömän, koko kerroksen läpäisevän soljuvan kokonaisuuden. Aulan ja keittiön kattoon sijoitettujen ”valoikkunoiden”, eli opaalimuovipaneelin taakse piilotettujen väriä vaihtavien valaisinten avulla keskikerroksen värityksen ja tunnelman voi illan hämärtyessä vaihtaa mielen mukaan lämpimän vaaleanpunaisesta syvän siniseen tai virkistävään vihreään. Iltaisin värivalo hohtaakin keskikerroksen suuresta ikkunasta valaisten pysähdyttävästi koko talon julkisivun.

Rentoa luksusta
Korkeatasoiset materiaalit luovat kodin paraatitilaan luksuksen tuntua ja korumaiset kristallivalaisimet vievät mielen jopa ilottelevan prameisiin bling-bling-fiiliksiin. Samalla tunnelma on kuitenkin ihmeen kodikas ja rento. Chihuahuat Hans ja Jens saavat loikoilla valkoisella sohvalla, Jonni turauttaa vieraalle rennosti espresson, eikä sädehtivän iloinen ja puhelias Heidi varmasti hermostuisi, vaikka vieras läiskäyttäisikin pisaran kahvia ruokapöytää suojaavalle, Etelä-Ranskan maaseudusta muistuttavalle tabletille. Loistostaan huolimatta tämä on lapsiperheen koti, jossa saa elää, olla ja rentoutua.
– Mikon nimiäisjuhlissa meillä oli kylässä 60 vierasta, joista noin 15 oli lapsia. Muksut kolusivat kodin joka nurkan vaatekaapeista lähtien. Hissi oli erityinen hitti, Heidi muistelee hymyillen. Kolmen kerroksen väliä kulkevan tilavan hissin Jonni ja Heidi lisäsivät kotiin kaukonäköisesti tulevaisuuden viihtyvyyttä ajatellen, vaikka tällä hetkellä kukaan perheessä ei olekaan liikuntarajoitteinen.
– Meillä on periaatteessa aikomuksena asua tässä kodissa ”loppuun asti” ja sitten vanhuuden päivinä hissi voi tulla tarpeeseen. Nostaahan se tietysti myös asunnon myyntiarvoa, Jonni tuumii. Jonni on vastannut kodin rakennusprojektista suunnittelusta käytännön raksahommiin asti. Toki apuna on ollut rakennusalan ammattilaisia, mutta Jonni on itsekin oppinut rakentamisesta ja työmaaprojektin johtamisesta valtavasti. Heidi kantoi vastuun sisustussuunnittelusta.

Etelä-Ranskan värit
Hissin lisäksi yläkertaan ja kellarikerrokseen johtavat toki myös portaat. Olohuoneesta yläkerran parvelle johtavat lasikaiteiset portaat ovat myös viehättävä sisustuksellinen yksityiskohta. Hillityn vaaleaan yläkertaan verrattuna yläkerran sisustus yllättää väri-ilottelullaan. Täällä näkyvät muun muassa Heidin lempivärin, turkoosin, sävyt ja raikas vihreä. Yläkerran sisustukseen Heidi on hakenut vaikutteita perheen Etelä-Ranskassa sijaitsevan kakkoskodin maisemista. Portaita noustaessa vastaan tulevat Ranskan lomista muistuttavat perhevalokuvat, ja yläaulan seiniä koristavat iloiset ranskalaiset retrojulisteet. Heidin ja Jonnin makuuhuoneen seinää koristaa printtitapetti, joka on tehty Etelä-Ranskan kodin maisemista napatusta valokuvasta. Yläkerrassa ovat lisäksi vanhempien kylpyhuone, vaatehuone, rauhallinen työhuone ja alle vuoden vanhan Miko-vauvan lastenhuone. Mikon huone on riemastuttavan värikäs, siellä omenanvihreät seinät kohtaavat hauskat Jaffa-verhot.

Koti-spa, oma leffateatteri ja historiahuone
Kodin kellarikerroksessa aukeaa jälleen oma väri- ja tyylimaailmansa. Tässä rentoutumiselle ja viihteelle pyhitetyssä kerroksessa sijaitsevat ylellinen koti-spa saunoineen, rauhalliseksi lukunurkkaukseksi sisustettu historiahuone ja videotykillä varustettu tiiliseinäinen tv-huone, joka on tunnelmaltaan oikeastaan kuin pieni, yksityinen elokuvateatteri. Alakerran värisävyt ovat lämpimän maanläheisiä ja pehmeän syviä: punatiiltä, kellastuneeksi sävytetty karttaseinä, punertavan tummaa puuta, tummaa nahkaa. Historiahuoneen seinillä komeilevat Heidin suvun historialliset dokumentit, muun muassa Heidin isoisän Mannerheimilta saama diplomi. Ikkunattoman kellarin valaistus on lämmin ja mukavan hämyisä. Lempeä tila suorastaan sulkee syliinsä. Hauskan väripilkun kokonaisuuteen muodostaa alakerran ”jamaikalainen” wc, jonka seiniä koristavat riemukkaan punaiset ja vihreät mosaiikkilaatat. Kokonaisuuden Jamaikan lipun väreihin täydellistävää kirkkaan keltaista mattoa etsitään vielä. Ylellisten spa-tilojen väritys yhdistelee vihreän ja ruskean sävyistä laattamosaiikkia, jossa on ripaus aitoa kultaa, vaaleita ja ruskeita koristeellisia laattoja sekä rusehtavien lasitiilien loistoa. Koko kodin kaikkien kosteatilojen laatat ja kalusteet on valittu Laattapisteen laajasta valikoimasta. Komean vesihieronta-ammeen yllä aukeaa led-valokuidulla toteutettu tähtitaivas. Tässäkin tilassa on myös väriä vaihtava valoikkuna, jonka avulla spa-tilan voi sovittaa kulloinkin haluamaansa tunnelmaan. Tilava, lasiseinäinen sauna kylpee kauniisti valossa.

Close
 

Loistelias olohuone kylpee valtavan ikkunaseinän läpi siivilöityvässä talvivalossa. Olohuoneen tunnelma on muutenkin avaruudellinen, sillä huonekorkeutta on kahden kerroksen verran.

 
Korkeatasoiset materiaalit luovat kodin paraatitilaan
luksuksen tuntua
 

Koko juttu luettavissa lehdestä 2 / 2013.