Vaaleaa tunnelmaa

Anne Tarkiainen

Jaana Pakarinen


Sisustussuunnittelija Anne Tarkiaisen kodissa ei ole yhtään valkeaa seinää. Silti yleisilme on vaalea, mutta kotoisan tunnelmallinen. Lankkulattia ja sävytetyt seinät tuovat kotiin lämpöä.

Lue koko juttu
Vaaleaa tunnelmaa

Vaaleaa tunnelmaa

Sisustussuunnittelija Anne Tarkiainen kehottaa sisustuksessa ihmisiä rohkeaan värien käyttöön. Oma koti on kuitenkin yleisilmeeltään vaalea.
– Vaaleus antaa mahdollisuuden pienille muutoksille, ja väriä sisustukseen voi tuoda kukilla, huovilla ja koristetyynyillä, hän selittää. Valkeita seiniä ei Tarkiaisten kodista kuitenkaan löydy, vaan jokainen seinä on tapetoitu vaaleilla sävyillä. Lankkulattia tuo kotiin lämpöä ja rouheutta ja muuten sisustuksessa on käytetty paljon valkoista.
– Asiakkaillenikin haluan ilmaista, miten paljon lattiat ja seinien pintamateriaalit vaikuttavat kodin henkeen, Anne huomauttaa. Hänen mukaansa nykyisin moni haluaa sisustukseensa paljon valkoista, mutta hänen kotinsa osoittaa, miten koti voi olla vaalea, olematta kuitenkaan kokonaan valkoinen tai kliinisen kolkko. Tarkiaisten Kannustalo valmistui Mikkeliin 2009 vuoden lopussa ja nyt alkuperäinen sisustus uusittiin.
– Kodin ei tarvitse olla valmis, vaan siinä saa näkyä eri aikojen kerroksellisuus, Anne toteaa.

Aulakin on olohuone
Tarkiaisten kotiin astuessa ei tunne seisovansa eteisessä, vaan sisään tullaan suoraan kodikkaasti sisustettuun aulaan. – Halusin sisustaa aulan niin, että se on oma huoneensa, Anne huomauttaa. Tämä on mahdollista, koska kaikille eteisen tavaroille on oma määrätty paikkansa, ja näin ne pysyvät hyvin järjestyksessä. Anne korostaa eteisen roolia kodin käyntikorttina, ja hänelle on tärkeää pitää se järjestyksessä ja hallinnassa. Tarkiaisten kodissa aula on myös koko kodin risteyspaikka, josta pääsee paitsi ulos, myös keittiöön ja yläkertaan ja katto nousee siitä myös toisen kerroksen yli neljän metrin korkeuteen. Samalla tavalla kuin eteisen, myös kodinhoitohuoneen Anne halusi sisustaa huonemaisemmin kuin perinteisesti on tapana. Niinpä kodinhoitohuoneesta löytyy myös kauniit tapetit ja esimerkiksi yrttejä ruukuissaan. – Kodinhoitohuonekin voi olla muutakin kuin pelkkä pyykkitupa, Anne sanoo.

Lasiseinät jakavat tilaa.
Tarkiaisten kodissa keittiö, ruokailutila, olohuone ja kirjasto ovat yhtä yhtenäistä tilaa. Keittiön ja olohuoneen samoin kuin olohuoneen ja kirjaston erottaa kuitenkin toisistaan lasinen puoliseinä. Lasiset ruudut erottavat tilat sopivasti toisistaan, mutta päästävät läpi kuitenkin valon. Olohuone on pyhitetty ainoastaan seurusteluun, eikä siellä ole ollenkaan televisiota. Sen sijaan pieni televisio löytyy keittiöstä. – Siitä katsomme aamutelevisiota sekä iltauutiset. Olohuoneessa emme tarvitse televisiota, vaan televisiotila löytyy sitten yläkerran aulasta, Anne kertoo.

kaksi vesipistettä ja oma sisäänkäynti
Tärkein kriteeri keittiölle on Annen mukaan sen toimivuus. Sekä Anne että hänen miehensä laittavat paljon ruokaa, joten lasku- ja säilytystilaa on oltava riittävästi. Myös vesipisteitä on keittiössä kaksi. Keittiöön haluttiin myös ehdottomasti oma sisäänkäyntinsä. – Näin kauppakassit saa suoraan kannettua keittiöön. Ovesta pääsee myös terassille, jossa usein nautimme aamukahvia, Anne kertoo. Keittiön läheisen terassin lisäksi Tarkiaisten kodista löytyy kaksi muutakin ulkoterassia, joihin aurinko paistaa eri aikoihin päivästä. Pariskunta ruokaileekin usein ulkona ja nauttii kauniista maisemista, jotka korkean kallion päälle rakennettu talo tarjoaa.

Vanhaa ja modernia yhdessä
Olohuoneesta avautuu kirjastotila, jonka katseenvangitsijana toimii vuonna 1824 rakennettu vanha arkku. Kontrastiksi Anne on kerännyt sen päälle moderneja esineitä Eero Aarnion Tuplakuplasta Aarikan lintuun. Vanhoja esineitä löytyy sieltä täältä muualtakin kodista. Osa on sukulaisten perua, osan Anne on ostanut huutokaupoista ja kirpputoreilta. Varsinaisia koriste-esineitä Anne ei kotiinsa kuitenkaan kaipaa, vaan kaikilla esineillä tulee olla tarkoituksensa tai tarinansa. Kynttilänjalat ja maljakot ovat käytössä ja esimerkiksi keraaminen härkä on hankittu Annen horoskooppimerkin mukaan.

Avara makuuhuone
Kodin vaalean avara tunnelma jatkuu makuuhuoneessa. Makuuhuoneesta on suora pääsy pariskunnan omaan kylpyhuoneeseen, ja liukuovien takaa avautuu walk-in -vaatehuone. Kattokruunu on löydetty aikoinaan huutokaupasta ja se on kulkenut perheen mukana kodista toiseen. Valaisimeen väriltään sointuva matto on suuri ja se peittää lähes koko makuuhuoneen. – Asikaskohteissakin suosin isompia mattoja tuomaan tilan tuntua. Monesti makuuhuoneisiin valitaan liian pienet matot, Anne huomauttaa.

Sulje
 

Tarkiaisten kotiin astuessa ei tunne seisovansa eteisessä, vaan sisään tullaan suoraan kodikkaasti sisustettuun aulaan.

 
“Omasta sisäänkäynnistään kauppakassit saa kannettua suoraan keittiöön, Anne sanoo”
 

Koko juttu luettavissa Kauniit kodit -lehdestä 7-8 / 2014.