Sielukasta energiaa

Minna Häkkinen

Anna Holopainen


Mikkeliläinen Margit palasi hiljattain suomeen asuttuaan norjassa yksitoista vuotta. Hän halusi uuteen Suomen kotiinsa voimakkaita värejä, itämaisia elementtejä ja harmoniaa. Sisustussuunnittelija Minna häkkinen toteutti Margitin toiveet ja rakensi sisustuksen asukkaan rakastamien esineiden ympärille.

Lue koko juttu
Sielukasta energiaa

Sielukasta energiaa

Itäsuomalaisessa kerrostaloasunnossa huomio kiinnittyy ensimmäiseksi toinen toistaan upeampiin ikoneihin. Tunnelma kodissa on jännittävällä tavalla lähes harras, toisaalta värejä räiskyvä asunto tuo mieleen basaarien vilskeen. Kun Margit kuvailee yhteistyötä sisustuksen suunnitelleen Minna Häkkisen kanssa, ei selostuksesta ylistäviä sanoja puutu.
– On upeaa, että Minna sai tuotua esiin rakkauttani tiettyihin asioihin. Kodissa näkyy nyt minun sielunmaisemani, Margit kehuu. Myös Minna on tyytyväinen lopputulokseen.
- Kun Margitin kotiin astuu, niin sieltä ihan tulvahtaa energinen olo. Koti on hyvä esimerkki siitä, miten suhteellisen edullisilla ja helpoilla keinoilla - kuten maalaamalla ja tapetoimalla - asunnosta saa aivan uniikin ja omannäköisen.

Rohkeasti värejä päin
Makuuhuoneen väreiksi valittiin ruosteinen oranssi ja raikas turkoosi. Mokkanahkaa jäljittelevä tehostetapetti ei peitä koko seinää, vaan se on rajattu ja kehystetty listalla. Tällainen ratkaisu luo seinään kolmiulotteisen vaikutelman. Minna kehuu Margitin rohkeutta ottaa käyttöön värejä ja kehottaa muitakin sisustajia tekemään niin. – Väreillä saa luotua vahvoja tunnelmia. Voimakkaat sävyt antavat energiaa, ja pastellivärit tuovat kepeää ja iloista fiilistä. Värikkäät tekstiilit ja seinän maalipinta ovat helppoja vaihtaa, jos niihin kyllästyy, Minna toteaa.

Vihki-ikoni ja aurinko
Olohuoneessa on käytetty vastavärejä. Vaikka sävyt ovat voimakkaita, on tunnelma seesteinen ja selkeä. Iso punainen matto teetettiin mittatilauksena rautakaupan kokolattiamattojen mallistosta, ja ikonien rinnalle löydettiin upea kiinalainen antiikkitaulu. Ylempi ikoni on Margitille erityisen tärkeä, sillä se on hänen vanhempiensa vihki-ikoni. Uusista huonekaluista Margitin suosikki on näyttävä lattiavalaisin.
– Siihen ovat ihastuneet myös kaikki vieraani. Minulle tulee siitä mieleen aurinko ja uusi päivä, Margit naurahtaa. Vahvat sävyt tarkoittavat Margitille myös rentoutta.
– Kun kotona on väriä, ei jokaista pisaraa ja murusta tarvitse varoa.

Paikka mummon tuolille
Eteisen punaista seinää vasten aseteltiin pieni työpiste. Puinen pöytä on matkustanut Suomeen norjalaisesta antiikkiliikkeestä, tuoli taas on Margitin isoäidin vanha. Margit kehottaa ihmisiä etsimään juuri itselle sopivan sisustuksen ammattilaisen.
– Kannattaa haastatella suunnittelijoita ja miettiä, kuka osaisi tuoda juuri ne omat ajatukset käytäntöön.

Mausta itämaisesti
Koristeelliset lyhdyt ja voimakkaat värit kuuluvat keskeisinä itämaiseen tyyliin. Norjasta tuodut lampaantaljat pehmustavat ja lämmittävät parvekkeen istuimia. Itämaista ilmettä voi Minnan mielestä tuoda sisustukseen pienilläkin elementeillä.
– Kannattaa miettiä, mitkä ratkaisut sopivat juuri omaan kotiin. Sisustukseen voi lisätä vaikkapa maustevärejä, kiinalaista antiikkia tai orkideoita.

Sulje
 

Kaikkia kukkia ei tarvitse laittaa samaan maljakkoon, vaan niistä voi tehdä kauniita sommitelmia erilaisiin vaaseihin ja pulloihin.

 
Ikoneissa asukasta viehättää niistä huokuva rauha ja harmonia.