Meri kohtaa minimalismin

Kari Lappalainen

Maija Haavisto


Turun saaristossa sijaitseva vapaa-ajan koti Villa Kiparluoto on valovuosien päässä tavallisesta suomalaismökistä. Valoisa kesähuvila ja Kari Lappalaisen suunnittelema pelkistetyn tyylikäs sisustus toteutettiin saaristomaiseman ehdoilla.

Lue koko juttu
Meri kohtaa minimalismin

Meri kohtaa minimalismin

Muutamia vuosia sitten pääkaupunkiseudulla asuva perheenisä halusi rakentaa vapaa- ajan asunnon, jota voitaisiin käyttää niin kesäisin kuin muinakin vuodenaikoina. Purjehtimista harrastavan kolmihenkisen perheen etsinnän kohteena oli autotien päässä oleva ulkosaariston kohde avomerinäkymällä.
- Meri on meille hyvin tärkeä, vietimme aikaisemmin kesiä purjehtien, isäntä toteaa. Emme voisi kuvitella loma-asuntoa muualle kuin meren rannalle. Tyttären syntymisen jälkeen heräsi ajatus kiinteän tukikohdan löytämiselle veneelle. Lopulta ”tukikohta” löytyi Turun saaristossa sijaitsevasta Kustavista, joka on suosittu mökkikunta. Perhe oli kuullut paikkakunnasta positiivisia kommentteja tuttaviltaan ja sopiva tontti Kiparluodosta sattui vapautumaan myyntiin juuri oikeaan aikaan. Suunnittelijaksi perhe valitsi sisustusarkkitehti Kari Lappalaisen, joka tunnetaan pelkistetystä tyylistään. Lappalaisen näkökulma oli heille entuudestaan tuttu sisustuslehdistä ja heidän kotinsa lähelle valmistuneesta omakotitalosta.
- ”Kodikas minimalismi” on liitetty Kariin ja tällainen suunnittelufilosofia sopii meille erittäin hyvin, perheen isäntä sanoo.
- Meillä on vahvoja omia näkemyksiä suunnittelusta ja meille oli tärkeää, että koimme Karin tyylin olevan samankaltainen meidän ajatustemme kanssa.
- Karin kanssa synkkasi heti ensimmäisestä tapaamisesta lähtien. Asiakkaan ja suunnittelijan välisen yhteistyön toimiminen on mielestämme erityisen tärkeää. Kari kuuntelee herkällä korvalla asiakkaitaan ja yhdistää onnistuneella tavalla toiveita ja omia ajatuksiamme. Kari Lappalainen on suunnitellut useita kymmeniä kesähuviloita, joiden koko on vaihdellut 9 ja 650 neliömetrin välillä. Villa Kiparluodon kohdalla hän sai tehtäväkseen suunnitella korkeatasoisen vapaa-ajan rakennuksen, joka olisi viimeistelty aina pienintä yksityiskohtaa myöten. Perhe toivoi asunnon olevan skandinaavinen, selkeä ja avara ilman turhaa kikkailua.
- Merimaiseman läsnäolo kaikista tiloista oli päälähtökohta, sekä tietenkin muut maastoon avautuvat näkymät: olemassa olevan luonnon ja ympäristön vahva tunkeutuminen rakennuksen sisätiloihin, Lappalainen kuvailee. Haasteena oli päämaisemanäkymän avautuminen hieman pohjoiseen ilmansuuntaan. Siitä syntyikin ajatus rakennuksen läpinäkyvyydestä. Näin saatiin tuulelta suojainen ”sisäpiha”, josta kuitenkin suurten lasi-ikkunoiden kautta avautuu näkymä merelle. Toinen mielenkiintoinen ratkaisu on tehty sisäänkäynnin suhteen. Rakennukseen saavutaan terassin alta hieman luolaa muistuttavan ulkoportaikon läpi. Portaikon varrelle jää myös erillinen monikäyttöinen sisätila, joka voi tarvittaessa toimia vaikkapa lisämajoituspaikkana vieraille. Villa Kiparluoto valmistui vuonna 2005. Huvilassa on asuinpinta-alaa noin 100 m2, vaikka avaruuden ja valoisuuden perusteella sitä voisikin veikata suuremmaksi. Kaksi vuotta myöhemmin valmistunut saunamökki tarjoaa lisäksi pinta-alaa 40 m2.
- Mökin tekee mökiksi sen pienempi mittakaava sisällä - neliöiden, keittiölaitteiden kapasiteetin, viihde-elektroniikan ja muun osalta, perheen isäntä toteaa. Olennaisena osana mökkielämää on se, että mahdollisimman suuri osa ajasta pyritään viettämään ulkona. Siksi terassit ovat kooltaan, määrältään ja varustelultaan suurempia ja parempia kuin kotona. Päämökin pinta-alan voikin ajatella olevan yli 200 neliötä, josta suurin osa on ulkotilaa. Eniten perhettä miellyttää Villa Kiparluodon sisustuksessa sen yhdenmukaisuus. Kaikki seinät ovat samaa valkoiseksi maalattua paneelia ja katto valkoiseksi maalattua vaneria. Puupinnat ovat kaikki tiikkiä. Suuret ikkunapinnat tuovat sisälle tärkeimmän sisustuselementin, ympäröivän luonnon. Villa Kiparluoto poikkeaa voimakkaasti perinteisestä suomalaisesta kesämökistä, jotka sisältävät usein riemunkirjavan kokoelman ajan mukana kertyneitä esineitä ja ovat sisustukseltaan paljon vähemmän mietittyjä kuin kaupunkiasunto. Tämän perheen kohdalla tilanne on päinvastainen: mökki on sisustukseltaan kotia tiukkalinjaisempi. Siihen löytyy selkeä syy.
- Olemme saaneet olla mukana suunnittelemassa mökkiä alusta alkaen kaikkine yksityiskohtineen. Koti on tällä hetkellä lähinnä kooste eri aikoina hankittuja sisustuselementtejä - tosin monet voisivat pitää sitäkin melko suoralinjaisena ja pelkistettynä, kertoo isäntä. Tilanne on kuitenkin muuttumassa, sillä huvilaansa mieltynyt perhe suunnittelee nyt uutta kotiaan yhdessä Kari Lappalaisen kanssa.

Sulje
 

Stuvin kiertoilmatakka on pääasiassa sisustuselementti, mutta se myös lämmittää miellyttävästi kylmänä vuodenaikana. Perhe halusi suuriluukkuisen takan, jotta tuli saadaan keskeiseksi elementiksi huoneeseen.

 
Suuret ikkunapinnat tuovat sisälle tärkeimmän
sisustuselementin, ympäröivän luonnon.
 

Koko juttu luettavissa Kauniit kodit -lehdestä 4 / 2015.