Pintaremontilla kokonaisuus kuntoon

Pintaremontilla kokonaisuus kuntoon

Anu Leinonen

Jaana Pakarinen


Sisustusarkkitehti Anu Leinonen kutsuttiin suunnittelemaan pariskunnan uutta kotia Hämeenlinnassa. Vanhasta Helsingin kodista asukkaiden mukaan lähti kaikki tärkeät Artekin kalusteet sekä Marimekon tekstiilit. Anun tehtävänä oli suunnitella asunnossa pintaremontti ja sijoittaa esineet ja tekstiilit kauniiksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.

Lue koko juttu
Pintaremontilla kokonaisuus kuntoon

Pintaremontilla kokonaisuus kuntoon

Ennen kuin Helsingistä Hämeenlinnaan muuttanut pariskunta pääsi asettumaan uuteen kotiinsa, tehtiin kerrostaloasunnossa pientä remonttia sekä sisustussuunnitelma, johon avuksi pyydettiin sisustusarkkitehti Anu Leinonen. Kodin rouvan mukaan on tärkeää, että ihmisten ympärillä on kauneutta.
– Se on mielestäni mielenterveydenkin kannalta tärkeää. Olisi tärkeää, että paitsi kodit, myös koulut ja päiväkodit olisivat kauniita, hän sanoo. Tämän vuoksi hän halusi nimenomaan sisustussuunnittelijan tekemään kodin suunnittelutyön, joka osaa suunnitella ja ajatella kotia nimenomaan kokonaisuutena. Hänen mukaansa ihmiset turhaan arastelevat sisustussuunnittelijan käyttöä sen hinnan vuoksi. Jos itse tekee paljon virheostoksia ja vaihtaa seinien pintamateriaaleja usein, tulee sisustussuunnittelijan käyttö loppujen lopuksi edullisemmaksi, kun kerralla saadaan kaunis ja toimiva lopputulos. Lopputulokseen rouva onkin erittäin tyytyväinen. Vaikka kalusteet ja tekstiilit ovatkin pariskunnan edellisestä kodista, saatiin kaikki sopimaan saumattomasti yhteen Anun suunnittelutyön ansiosta. Lähes sataneliöinen asunto sai lisäavaruutta yhden väliseinän poistolla. Yhtenäisyyttä tilaan tuli myös siten, että kahdesta sisäänkäynnistä toinen laitettiin remontin yhteydessä umpeen. Näyttävän muutoksen kokivat myös olohuoneen seinät, joihin Anu ideoi ja maalari toteutti Tikkurilan Tunto-maalilla rouhean näköisen loputuloksen.
– Seinät ovat nyt lempiasiani uudessa kodissa. Niissä näkyy nyt maalarin käden jälki, ja ne ovat kuin taulut, rouva kuvaa.

Laatu kestää aikaa
Uusia kalusteita pariskunta ei halunnut uuteen kotiin hankkia. Eläkkeellä ollessa olisi perheen rouvan mukaan hassua enää ostaakaan uusia kalusteita. Ja kun kerran on ostanut laadukkaat kalusteet, ei niitä kannatakaan vaihtaa uusiin. Kun kalusteilla on pitkä käyttöikä, on se Anun mukaan myös erittäin ekologista sisustamista. Artekin huonekalujen lisäksi pariskunta pitää erityisesti Marimekon tekstiileistä. Marimekon tekstiilit ovat rouvalle tuttuja jo hänen lapsuudenkodista. Mielisuunnittelijoistaan hän mainitsee Maija Isolan ja Maija Louekarin. Olohuoneessa erityinen kaluste on Artekin visakoivusta 1990-luvulla tehty tarjoilukärry, jota on valmistettu vain rajallinen määrä. Artekin kalusteiden lisäksi olohuoneesta löytyy kaksi vanhempaa kalustetta. Korkea hylly on rouvan vanhempien 1940-luvulla hankkima liinavaatekaappi, jossa nyt säilytetään astioita. Sohvapöytänä toimii puolestaan Oulunkylän asemalta, rouvan vanhasta työpaikasta, saatu vanha pöytä, joka on toiminut alunperin korkeana tiskinä. Pöydästä sahattiin jalat lyhyiksi ja asennettiin messinkiset vetimet, ja rakas pöytä sai jatkaa elämäänsä sohvapöytänä. Rouva pitääkin erityisesti vanhoista kalusteita, jotka kantavat mukanaan ajan kerrostumia ja tarinoita.

Kerroksellisuutta
Anun mukaan erityisen hienoa tässä suunnittelukohteessa oli se, miten pienillä muutoksilla saatiin aikaan yhtenäinen kokonaisuus. Olohuoneessa rouhean harmaan tehosteseinän lisäksi toinen katseenvangitsija löytyy television taustaseinästä. Sinne sijoitettiin Marimekon Hetkiä-tapettipaneeli. Samantyylinen tapettipaneeli sijoitettiin eteiseen, josta löytyy ruotsalaisen Rebel Wallsin ranskalaista hotellia kuvaava tapetti. Anun mukaan tapetit sopivat kotiin hyvin, ja ne kertovat tarinaa kaupunkiasumisesta. Eteisen tapetin eteen löysivät paikkansa aiemmassa kodissa parvekkeella ollut rottinkituoli ja sen pariksi pöytänä toimii rouvan mummin vanhat hattulaatikot. Pientä haastetta suunnittelutyöhön toi se, miten saada sovitettua tumma lattia Artekin kalusteiden koivuun. Kontrastia rikottiin esimerkiksi makuuhuoneessa vanerisella seinäpinnoitteella. Ja toisaalta pieni kerroksellisuus kuuluukin Anun mukaan sisustukseen ja tekee kodista kodin. Samalla tavalla kerroksellisuutta ja persoonallisuutta kotii tuo uusien kalusteiden rinnalle sijoitetut vanhat kalusteet ja esineet, jotka tekevät asunnosta siinä asuvien ihmisten kodin. Keittiössä mietittiiin, uusitaanko koko keittiö, mutta lopulta päädyttiin pienempään remonttiin. Keittiön kaapinovet maalattiin kiiltävän mustiksi, ja keveyttä tilaan saatiin vaihtamalla vanhat suuret loisteputket kepeisiin lednauhoihin yläkaapistojen alle. Ruokailuryhmän yllä roikkuu Artekin valaisin, ja Artekin ruokailuryhmä on ostettu pariskunnalle jo vuonna 1988.

Sulje
 

Tehosteseinät on maalattu Tikkurilan Tunto-maalilla, ja niissä näkyy maalarin kädenjälki.

 
“Artekin kalusteiden lisäksi pariskunta pitää
erityisesti Marimekon tekstiileistä.”
 

Koko juttu luettavissa Kauniit kodit -lehdestä 3 / 2015.